Recept
Glassrecept
Baileysglass / Häagen Dazs Baileys Ice Cream
Legendariskt god glass med inspiration från Häagen Dazs Baileys Ice Cream. Kanske den godaste glass som någonsin gjorts? Dessvärre har Häagen Dazs tagit bort den från butikerna i Sverige någon gång under 2017. Därför har jag försökt återskapa glassen och tycker själv att jag är väldigt lik orginalet smakmässigt. Detta behöver du:
- 1 dl. lättmjölk (0,5%)
- 1 dl. mjölk (3%)
- 2 dl. vispgrädde (40%)
- 3-4 st. äggulor
- 2 dl. Baileys
- 80 g. strösocker
- 1 msk. glykossirap
Tillagning:
Värm upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull så att det når ca 70 grader. Under tiden, separera äggen och lägg gulorna i en bunke (stor nog att rymma alla ingredienser längre fram). Häll på socker och vispa med elvisp på högsta effekt i ca 4 minuter till det är en fast smet. Häll därefter på den varma mjölkblandningen och rör om tills det blir en jämn vätska. Häll därefter tillbaka glassmeten i kastrullen och värm sakta upp den till 82 grader.
Under tiden, ta en ny kastrull och häll upp Baileys och koka försiktigt bort alkoholen. När detta är klart, häll i den i kastrullen med glassmeten och vispa ihop blandningen. Fortsätt vispa med jämna mellanrum och mät av temperaturen. Det får inte koka eller överstiga 85 grader. Ta av den från plattan vid 82 grader.
Häll upp smeten i formen för glassmaskinen. Denna mängd lämpar sig för 1,5 litersskålen. Dubbel satts = 2 skålar. Kyl av smeten i kylskåpet med plastfolie på toppen. Vänta minst 6 timmar eller över en natt och kör sedan i glassmaskinen. Smaka av och njut!
Lakritsglass på Turkisk peppar
Glass kan göras på många olika sätt, även glass med lakrits. Det här är dock den absoluta favoriten men den här typen av smak och första gången jag smakade den var på Restaurang P på jobbet där de hade denna glass till lunchen. Deras mat är väldigt bra, men i princip kan man gå ner bara för deras glass! Detta behöver du:
- 3 dl. mjölk (3%)
- 3 dl. vispgrädde (40%)
- 4 st. äggulor
- 1 st. påse Turkisk Peppar Orginal (150 g.)
- 80 g. strösocker
Tillagning:
Värm upp mjölk och grädde i en kastrull så att det når ca 70 grader. Under tiden, separera äggen och lägg gulorna i en bunke (stor nog att rymma alla ingredienser längre fram). Häll på socker och vispa med elvisp på högsta effekt i ca 4 minuter till det är en fast smet. Häll därefter på den varma mjölkblandningen och rör om tills det blir en jämn vätska. Häll därefter tillbaka glassmeten i kastrullen och värm sakta upp den till 80 grader.
Under tiden, krossa Turkisk Peppar så fint du kan. Jag brukar köra det i en mixer tills det blir ett fint pulver. Häll sedan ner pulvret i glassmeten och vispa ihop blandningen. Fortsätt vispa med jämna mellanrum och mät av temperaturen. Det får inte koka. Ta av den från plattan vid 80-81 grader.
Häll upp smeten i formen för glassmaskinen. Denna mängd lämpar sig för 1,5 liters skålen. Dubbel satts = 2 skålar. Kyl av smeten i kylskåpet med plastfolie på toppen. Vänta 5 timmar eller över en natt och kör sedan i glassmaskinen. Smaka av och njut!